Van Geneugden wil ook in 2012 te voet naar het stadhuis
27-12-2011 om 22:08 (2963x gelezen)
Na 19 speeldagen totaliseert OHL 20 punten. De Leuvense club blinkt daarmee op de elfde plaats en prijkt tussen KV Mechelen en Lokeren. Onverhoopt, knap zelfs. Den Dreef bleek ook in 1ste klasse een vaak oninneembare burcht, met dank overigens aan ons fantastisch thuispubliek dat blijft aanzwellen, en de jongens van coach Van Geneugden ontpopten zich tot giant killers. Zowel Anderlecht, Club Brugge als Racing Genk verloren dure punten aan de Dijle. Straks viert de club zijn 10de verjaardag. Hopelijk wordt het eind maart een dubbel feest, nadat we een ticket voor play off II hebben afgedwongen. Van Geneugden kan dan met zijn groep nog eens te voet naar het Leuvense stadhuis trekken. "Het Fonske dat in mei heb gekregen, staat daar zo alleen op mijn schouw", grijnst de Limburger die daags na het gelijkspel tegen KV Mechelen terugblikt op vijf maanden eerste klasse.


Ben je tevreden over het debuut van OHL op het hoogste niveau?
"Ik denk dat ik zeer tevreden mag terugblikken op onze eerste vijf maanden in eerste klasse. Die voorlopige 11de plaats is ronduit schitterend. We hadden daar vooraf op gehoopt en van gedroomd, maar niet echt verwacht. We zijn erin geslaagd om de hype van het kampioenenjaar door te trekken en zelfs nog aan te zwengelen. De doelstelling vr het seizoen was duidelijk: een zorgeloze campagne spelen. We mikten daarvoor op een gemiddelde van 1 punt per wedstrijd, om zo het seizoen te kunnen beëindigen met 30 punten. Dat levert ons in principe een plaatsje op in play off II. Dan zouden we voor de tweede keer op rij geschiedenis schrijven."

De statistieken ogen alleszins niet slecht na negentien speeldagen. Knap, ondanks de blessurelast waarmee we te kampen hadden.
"We haalden 20 punten in 19 wedstrijden. We wonnen vijf keer, speelden evenveel keer gelijk en trokken negen keer aan het kortste eind. Van die negen nederlagen verloren we vier keer met één doelpunt verschil. Daar hadden we misschien iets meer kunnen uithalen. Al moet je ook eerlijk zijn en durven stellen dat we twee keer in blessuretijd de drie punten hebben meegepikt. We scoorden 24 keer en slikten 34 tegendoelpunten. In de terugronde voetballen we zes keer thuis, vijf keer op verplaatsing. Je zou dus kunnen stellen dat onze thuispartij tegen Lokeren op 14 januari een bonuswedstrijd is."

"Onze blessurelast viel inderdaad zwaar uit. Ik denk dan vooral aan onze drie langdurig geblesseerden: Van Goethem, Roelandts en Hayen. Maar ook aan gasten als Dehond en Weuts. Je hebt ook jongens die de belasting van het trainingsregime in 1ste klasse niet goed verteerd hebben en daardoor verschillende weken buiten strijd zijn geweest: Diandy, Devriese, Vermeulen en in mindere mate Chuka. Dat zijn echter zaken die je niet zelf in de hand hebt."

Was de vroege uitschakeling in de beker van België de zwaarste ontgoocheling?
"Die uitschakeling in de beker tegen Rupel Boom was zeker een domper op onze goede eerste seizoenshelft. Nog een negatief punt, maar dat wijt ik aan een gebrek aan maturiteit en volwassenheid op dat moment, is dat we tegen de laatste vier ploegen uit het klassement slechts 2 punten op 15 haalden. Maar goed, dat hebben we dan weer gecompenseerd door in de eerste vier wedstrijden van de terugronde 6 op 12 te pakken. In de heenronde leverden die vier partijen ons maar 3 punten op. Net als vorig seizoen hadden de jongens tijd nodig om elkaar te leren kennen, maar ook om te wennen aan de werk- en de zienswijze van de trainer. De groep groeit naar een hoger niveau, getuige daarvan de reeks van vier wedstrijden zonder nederlaag. Dat is alleen maar hoopgevend voor de terugronde. Zeker de laatste wedstrijden zie je de kleedkamermentaliteit opnieuw naar een hoogtepunt toegroeien. De puzzel valt nu in elkaar."

De symbiose tussen spelers en supporters groeide eveneens naar een hoogtepunt. Voel je dat op het veld?
"Absoluut! De supporters hebben ons steeds vooruit gestuwd. Ze stonden elke week verbaal achter de ploeg, ook in de uitwedstrijden. De abonnementenverkoop liep meteen als een trein, je merkt ook een verjonging en een vervrouwelijking van ons publiek. Op KV Mechelen vond ik onze supporters werkelijk schitterend. Op bepaalde momenten produceerde onze aanhang meer decibels dan het toch wel fantastische legioen van KV Mechelen. Daar kunnen onze supporters echt heel erg fier op zijn. Je merkt aan alles dat deze regio heel warm loopt voor het voetbal, dat er gesnakt werd naar voetbal op het hoogste niveau. Dat ik daaraan heb mogen meewerken, is iets dat ze me nooit meer zullen kunnen afpakken. Dat ga ik voor de rest van mijn leven blijven koesteren."

Vind je dat OHL goed voetbal op de mat heeft gebracht? Zit er genoeg voetballend vermogen in deze groep?
"Ik heb nooit de kans gehad om met een vaste groep te werken. Je kunt de puzzel niet afmaken als bepaalde stukjes ontbreken. We hebben nooit op automatismen kunnen werken, ook niet tijdens de week. Ondanks het constant schuiven en het voortdurend inbrengen van andere spelers, heeft de groep dat toch goed opgepakt. Heel wat jongens hebben zich lichamelijk moeten aanpassen aan 1ste klasse, waardoor ze tijdens de week vaak trainingen moesten overslaan om te kunnen recupereren. De laatste weken loopt dat beter omdat we met min of meer dezelfde ploeg konden voetballen. Ik moet de groep daarvoor feliciteren en zeker de jongens die aan de oppervlakte zijn gekomen door blessures van anderen. Ik hoop alleszins dat de geblesseerde spelers nog zullen kunnen meeschrijven aan het droomscenario en daar zijn ze nu ook keihard voor aan het werken. Alles zal afhangen van hoe snel ze dat ritme opnieuw te pakken krijgen. We zullen in januari en februari alleszins proberen zoveel mogelijk vriendenwedstrijden te spelen om die jongens op wedstrijdniveau te krijgen. Laat me Chuka als voorbeeld geven. Die jongen traint nog maar twee weken voluit mee. Je merkt ook meteen het verschil. Hij moet vooral nog werken aan zijn tactische discipline. Zowel bij balbezit, maar zeker bij balverlies kan hij heel bepalend zijn. Hij moet geen ballen recupereren, maar wel goed positie kiezen. Maar dat kan hij maar leren als hij kan trainen."

De mercato is ondertussen gestart. Komt er versterking? Mogen er jongens vertrekken?
"Er mag in principe niemand weg van de zestien jongens die op het wedstrijdblad staan. Maar als er straks een fantastisch bod binnenkomt voor bijvoorbeeld Remacle, dan gaan we dat wel overwegen. Het zou niet slim zijn om een geweldige aanbieding zomaar af te slaan. Je moet daarbij natuurlijk wel goed nadenken over wat er in de plaats zou komen, wat het alternatief dan is. Laat me onze supporters gerust stellen: er is op dit moment geen enkele concrete aanbieding voor een OHL-speler. Er zijn twee jongens die me aangaven meer speelkansen te willen: Vastmans en Amoah. We zijn zeker geen vragende partij, maar we willen daar uiteraard eventueel wel aan meewerken."

"De transfers die je nu doet, moet je doen met het oog op de toekomst. Je moet uiteraard ook op korte termijn denken: direct inzetbaar, meteen rendement opleveren. Maar je dient daarbij ook naar volgend seizoen te kijken. Zeker als je opportuniteiten op de kop kunt tikken die jong zijn en de kwaliteiten hebben om door te groeien. Onze scouting werkt goed en zo kunnen we nu Loris Brogno voorstellen. We werken nog op een aantal andere pistes die we zo snel mogelijk willen afronden. Ik zou graag op 4 januari met mijn volledige kern op stage trekken naar Knokke, waar we tot 8 januari de laatste elf wedstrijden van de reguliere competitie zullen voorbereiden. Zaterdagmiddag zullen we in het Nederlandse Hoek trouwens een oefenpartij spelen tegen de plaatselijke club. Qua niveau kun je dat vergelijken met onze derde klasse."

"Ik hou van polyvalente spelers, dus dat zal zeker de doorslag geven. We verkiezen jongens die de Belgische competitie kennen en geven kansen aan jongeren. Dat spreekt spelers die op dit moment uit de boot vallen bij hun club zeker aan. Die zullen eerder geneigd zijn om voor OHL te kiezen omdat ze bij ons kansen zullen krijgen en bovendien in een groep terechtkomen die goed aan elkaar hangt. Dat maakt het wat gemakkelijker om te acclimatiseren bij OHL dan elders. Ik zou in 2012 toch nog eens graag te voet naar het stadhuis trekken. Als je geschiedenis schrijft in een regio, moet er naar het stadhuis gewandeld worden hé. Dat Fonske dat ik in mei heb gekregen, staat daar zo alleen."


Stef Peuskens
Gepubliceerd door Stef Peuskens
Deel op Facebook